Hold varmen inde med hulmursisolering

Som boligejer støder man af og til på ord og begreber rundt om i sit hus, som man i første omgang måske er lidt usikker på, hvad dækker over. For nogle kan hulmur være sådan et begreb. Helt simpelt er en hulmur en ydervæg, hvor der er et mellemrum mellem den yderste og inderste del af mure, kaldet henholdsvis formur og bagmur. I alle tilfælde er begge mure selvbærende, men kan være forbundet med hinanden med bindere i form af enten ståltråd eller mere faste bindere såsom mursten. Materialerne på de to mure er afhængigt af husets alder enten af teglsten hos de ældre huse til bagmure af letbeton eller gasbeton i de nyere huse.

Tip: Få mere info om hulmursisolering på dette link.

Har dit hus hulmure?

husFra omkring år 1900 og frem blev huse bygget med hulmure. De mest klassiske eksempler på disse huse er murermesterhusene, som man kan finde i byer såsom Aarhus og Randers. Man kan med forholdsvis stor sikkerhed antage, at ydervægge der er mere end 24 centimeter tykke er hule. En anden tommelfingerregel er, at jo tykkere muren er, desto større afstand vil der være mellem for- og bagmur, og i forlængelse af det vil effekten af hulmurisolering være større, da laget af isolering ville kunne blive tykkere. Fra omkring 1970 blev det et lovkrav, at nye huse skulle have hulmursisolering, og derfor vil de fleste nyere huse have det. Der kan dog være undtagelser, især ved bygninger, der oprindeligt ikke har været beregnet til beboelse. Det kan eksempelvis være en stald på et nedlagt landbrug, der er blevet ombygget til beboelse, eller værksteder eller garager.

Få rettet op på isoleringen

Hvis du har en mistanke om at din nuværende isolering ikke holder ordentligt på varmen, eller du fornemmer der ikke er lige god isolering i alle rum, er det en god idé at få undersøgt tilstanden i din hulmur. På trods af at det i snart 50 år har været lovkrav at have hulmursisolering i nye huse, kan isoleringen siden da være degraderet til en grad, hvor det ikke længere virker. Det drejer sig især i huse med isolering fra 1960’erne og 1970’erne. Her eksperimenterede man med forskellige former for skummaterialer, som dengang virkede efter hensigten, men i dag ville være nedbrudt til sådan en grad, hvilket ville have efterladt en dårlig og sporadisk isoleret ydervæg. Det mest tydelige tegn på dette er hvis din varmeregning er langt højere end forventet. Et andet, og som regel mere alvorligt tegn er dannelsen af dannelsen af kondens, der sætter sig som fugt og i værste tilfælde ville kunne udvikle sig til skimmelsvamp, hvis man er uheldig. Har du en mistanke om, at det er tilfældet, bør der foretages en om-isolering hurtigst muligt. Det er som regel ikke et stort indgreb i huset, da man som regel kan suge det gamle isolering ud og blæse det nye isoleringsmateriale ind med lufttryk. Hvis ens bagmur er i fin stand og ikke har nogen huller eller revner, er man som regel godt stillet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *