Sådan foregår fjernelse af visdomstand

Langt de fleste mennesker får i løbet af deres liv en eller flere visdomstænder. En visdomstand er en hjørnetand, og det er i de fleste tilfælde en af de sidste tænder, der dukker op i munden. Det sker gerne, når man er omkring 17-22 år, selvom de ved nogle mennesker slet ikke bryder frem.

Når først de er kommet kan de give store gener, og fjernelse af visdomstand kan derfor være nødvendig. Menneskets kæbe er nemlig betydeligt mindre end før i tiden, og der er af den grund ikke rigtig plads til, at der dukker fire nye tænder op sidst i tandrækken. Herunder kan du læse mere om, hvorfor visdomstanden bliver fjernet, og hvordan det foregår.

Derfor bliver visdomstanden fjernet

Visdomstanden bliver normalvis fjernet, fordi der ikke rigtig er plads til den. Det er dog ikke ved alle, at det er nødvendigt, og hos mange kan visdomstænderne sagtens undgå at genere eller overhovedet bryde frem. I undermunden sker der i mange tilfælde det, at visdomstanden bryder halvt frem, og hvis det ikke bliver holdt rent, så opstår en betændelseslignende situation, der kan være ubehagelig eller smertefuld. Visdomstanden kan også gnave i tandkødet eller på de andre tænder, og så er fjernelse af visdomstand den bedste løsning. Der kan også være mange andre grunde til, at det er nødvendigt.

Sådan bliver visdomstanden fjernet

Når visdomstanden skal fjernes, tager tandlægen gerne et røntgenbillede af munden, for at se hvordan tanden og roden ligger nede i knoglen. På den måde ved tandlægen, hvad han eller hun skal være opmærksom på, når fjernelse af visdomstand går i gang. Når det går i gang, bliver munden lokalbedøvet, så personen, der får tanden fjernet, vil ikke kunne mærke nogen smerte. Nogle gange er det ikke så omstændigt at fjerne den, og tanden kan trækkes ud, og andre gange er det nødvendigt at operere tanden ud.

Hvis tanden ligger nede i kæbeknoglen, eller hvis den sidder godt fast, bliver tandlægen nødt til at operere den ud. Han eller hun lægger et lille snit i tandkødet, og lidt af kæbeknoglen bliver fjernet, så det er muligt at komme til tanden. Nogle gange er det nødvendigt at dele tanden op i mindre stykker, men andre gange kan den blot rives ud. Når tanden er blevet fjernet, bliver tandkødet lukket til med et par sting. Derefter er det overstået, og du kan tage hjem. Herunder kan du læse lidt om, hvad du skal gøre, når tanden er ude.

Det skal du gøre, når visdomstanden er væk

Når du har fået fjernet en visdomstand, er det meget vigtigt at opretholde en god mundhygiejne. Det anbefales at man nøjes med kold, flydende mad et par dage efter og derefter sørger for at tygge sin mad i den anden side i lidt tid. Mange vil få smerter, men de er normalvis ikke så slemme, at de ikke kan fjernes ved hjælp af den medicin, du får med fra tandklinikken eller med almindelig håndkøbsmedicin. Efter kort tid er smerterne væk, og du kan leve et helt normalt og smertefrit liv igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *